Vinkeveen 2 december 2016


Denk en Zet pepernotenschaak


Rond 5 december wordt er op onze schaakavond traditiegetrouw simultaan geschaakt met pepernoten.


De indeling simultaangevers en leden is altijd even puzzelen.

Jeugdleider Kees houdt dit tot het laatste moment geheim om het extra spannend te maken. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn en dat is natuurlijk jammer.

De jeugdspelers werden door Kees ingedeeld over drie groepen aan de tafels die in

U-vorm waren opgesteld.

Aan de buitenkant de deelnemers die allemaal met de zwarte schaakstukken spelen en de simultaangevers aan de binnenkant met de witte stukken.

Groep 1

groep 1Lennart van der Veen, Edward Deen, Jaco Thijs ten Cate en jeugdbegeleider Peter de Jonge. Simultaangever werd jeugdbegeleider Jan de Boer.Groep 2

groep 2Guang van den Bosch, Marije Koster, Arnout van der Veen en Boet van Beest. Simultaangever jeugdbegeleider Marijn Vree.

Groep 3

groep 3Thijs ten Dam, Jelle de Boer, Tieme Verlaan, Marijn de Groot, jeugdbegeleidster Evelien Verlaan en Manolis Tsamitros tegen simultaangever jeugdbegeleider Huub Rijsbergen.


Kees legde de aangepaste spelregels uit. Als de simultaangever je een hand geeft, start de partij. Als de simultaangever bij je bord aankomt, mag je pas zetten. Elke ronde mag je één keer passen, maar daarna moet je zetten. Is je partij afgelopen door winst, remise of verlies, dan wordt de uitslag genoteerd en zet je alle stukken weer op het bord en speel je gewoon weer opnieuw mee. Als de jeugdleider aan geeft, we gaan stoppen, dan wint degene met de meeste punten naast het bord, de partij.

Tussendoor trakteerde Kees op pepernoten en gaf hier en daar bij de beginners wat tips. Wat opviel was het ontwikkelen van de stukken, daar moet aan gewerkt worden. Wie dat wel goed deden, wisten het lang vol te houden.

Schaken is niet alleen bedenken wat is mijn beste zet, maar ook wat zal of kan mijn tegenstander doen en probeer een plan te maken.


Na een gezellig uurtje werden alle punten geteld en de balans opgemaakt.

Er zijn 20 partijen gespeeld. Bij alle drie de groepen had er één speler zijn partij gewonnen. Er waren drie remise partijen en 14 overwinningen voor de simultaangevers.


Het was weer een geslaagde avond en de pepernoten smaakten lekker.Kees Kentrop