SNELSCHAAKTOERNOOI 2017 S.V.DENK en ZET WEER GROOT SUCCES.

WinnaarTraditiegetrouw sloot schaakvereniging Denk en Zet het jaar af met het Harmen Kroon snelschaaktoernooi. Conform de zelfde traditie werden hier ook nu weer introducé ’s en de oudere jeugdschakers voor uitgenodigd.  In 5 door loting bepaalde poules werden de voorronden gespeeld. De winnaar van elke poule ging naar de finale poule –poule A, alle nummers 2 werden in poule B, de kleine finale poule, ingedeeld; alle nummers 3 in poule C en zo verder.

Zoals gebruikelijk bij snelschaken vlogen de stukken over het bord, waren er bizarre en meestal foutieve offers, werden er koningen “geslagen” en werd er door de gevallen vlag heen geschaakt. Toen uiteindelijk na 5 ronden van 14 minuten per partij de kruitdampen optrokken kon de balans op gemaakt worden.

In poule 1 kwam als verrassende( ?) winnaar introducé Johan Beije tevoorschijn, hij behaalde een 100% score; 5 uit 5, overigens op de voet gevolgd door Gert Jan Smit met 4 uit 5.

In de 2e poule werd de eerst plek behaald door Peter de Jonge met 4 uit 5 en deelden Cees van Houten en Bert Vrinzen de 2e plaats.

Harris Kemp was het die in de volgende poule soeverein met 5 uit 5 , op de eerste plaats eindigde. Op plaats 2 werd aanspraak gemaakt door Johan Voskamp met 3 ½ punt.

In poule 4 waren het wedstrijdleider Jeroen Vrolijk en Freek Barweegen die gezamenlijk , beiden met 4 punten de eerste plaats deelden, waar bij op basis van onderling resultaat Jeroen “officieel” eerste werd.  Opvallend in deze poule was dat clubkampioen Henk Kroon op 3 ½ punt bleef steken- remise tegen Kees Kentrop en verlies tegen Freek Barweegen – en we hem dus niet terug zagen in de finale poule.

Ook de 5e poule leverde 2 winnaars op, Jan de Boer moest de eerste plaats delen met Matthijs Meijers, door de winst van Jan op Matthijs werd hij echter de “echte” nummer 1 in deze poule.  In deze poule zat ook de winnaar van vorig jaar, Ron Klinkhamer, maar met een score van 3 uit 3 en daarmee op een derde plaats eindigend misten we hem ook in de finale poule.

Na een korte pauze, waarin de “op tilt”geraakte zenuwen door sommige schakers enigszins gekalmeerd werden door het nuttigen van koffie c.q. het eten van bountie’s terwijl door de andere groep schakers overgegaan werd op de sterkere middelen ( we denken hierbij aan alcoholische “versnaperingen”) , ging de strijd nadat de schakers in de definitieve poules waren ingedeeld weer verder.

De finale poule trok uiteraard de meeste belangstelling; deze bestond uit de eerst geëindigden van de voorronden, aangevuld met de beste nr.2. Dit betrof de volgende heren; Johan Beije, Harris Kemp, Peter de Jonge, Jeroen Vrolijk, Jan de Boer en Gert Jan Smit. In deze poule speelde zich een ongekend spannend strijd af, waarbij  er tot de voorlaatste ronde wel 4 spelers in aanmerking kwamen voor de eerste plaats. Dat de spelers aan elkaar gewaagd waren bleek ook nog eens uit het feit dat er wel 4 partijen in remise eindigden wat bij snel schaak een unicum genoemd mag worden.

Het zal altijd de vraag blijven of Harris Kemp dat ene biertje, wat hij normaal in de pauze wel nuttigt maar nu om super scherp te blijven niet, toch had moeten nemen.  Ook blijft de vraag of dit de reden was dat hij tegen Johan Beije zijn partij niet won, eindresultaat was in ieder geval dat Johan Beije met een score van 3 ½ uit 5 als eerste eindigde en zich hiermee de winnaar van de Harmen Kroon snel schaak-bokaal 2017 mag noemen.  Harris Kemp eindigde op een zeer eervolle 2 plaats , als derde eindigde Peter de Jonge en als vierde Jeroen Vrolijk. Alle 3 deze spelers hadden weliswaar 3 punten maar op basis van onderling resultaat werd dit de definitieve uitslag.

Hoewel er in de andere poules niet om het kampioenschap gespeeld werd was de strijd er niet minder om.

In poule B revancheerde Henk Kroon zich enigszins door deze met 4 ½ uit 5 te winnen, Johan Voskamp bezette ook nu weer de 2e plaats met 3 ½ punt.

In poule C was het Ron Klinkhamer die zo ook zijn revanche gedachten had, dit leverde hem een weliswaar met Evert Kronemeijer gedeelde eerste plaats op. Door de winst van Ron op Evert mocht Klinkhamer zich de echte nummer 1 noemen, wat deze enthousiaste schaker meteen deed verleiden tot de uitspraak dat hij volgende jaar weer eerste in de A – poule ging worden. Waarvan acte!

Qua spanning deed poule D niet onder voor de finale poule. Gedeeld eerst werden hier Henk van de Plas en de nimmer opgevende “Good Old” Cees Verburg. Beiden hadden 4 uit 5, waarbij het wederom op basis van onderling resultaat Henk van de Plas was die zich groepswinnaar mocht noemen. Netjes in deze groep was ook het resultaat van Marijn Vree, 3 uit 5, daarmee de 3 plaats bezettend en tevens de trend van vorige jaren, van een aanstormende jeugd , gestand deed houden.

In poule E liet Alem Rasem zien dat hij eigenlijk niet in deze poule thuis hoorde. Met 5 uit 5 ! was hij de enige over alle finale-poules met een 100% score. Stephan Rijsbergen en de andere jeugdige speler Jaco Thijs met elk 3 uit 5 werden gedeeld 2e .Ook dit mocht voor beide spelers een prima prestatie genoemd worden.

Na het uitreiken van de beker en de overige prijzen, werd er de rest van de avond nog lang en gezellig door gepraat/-haald, waarbij het thema of het biertje van Harris nu wel dan niet de reden van net geen eerste worden een belangrijk aandeel in had.

Wie zegt er dat schakers niet net mensen zijn?

Voor de liefhebbers van schaak, men is elke dinsdagavond vanaf 19.45 uur weer welkom.

Locatie de Boei te Vinkeveen.