Vinkeveen 20-04-2018

Cursus jeugdschaak voor beginners bij Denk en Zet

De deelnemers

Voor de vijfde keer heeft schaakvereniging Denk en Zet mee gedaan met het sportkennismakingsproject Kies je Sport van het Team Sportservice De Ronde Venen.

Kinderen van alle basisscholen worden gestimuleerd om aan sport te doen. Zij kunnen uit een overzichtelijk boekje kiezen met welke sport ze kennis willen maken.

Voor de schaakcursus waren er 5 aanmeldingen Luke van Dijk, Rens van Leeuwen,

Marit Plomp, Adam el Mohadab en zijn broer Imran el Mohadab.

In 4 lessen heeft cursusleider Huub Rijsbergen de beginselen van het schaken met de bijhorende regels uitgelegd, daarvoor gebruikte hij een laptop met een beamer om het goed overzichtelijk te maken.

Na elke theorieles werd onder begeleiding op het schaakbord geoefend en het geleerde in de praktijk gebracht. Zeker in het begin wordt er vooral gelet op de loop van de stukken en de schaakregels.

Na de eerste basisbeginselen kun je al snel beginnen met het eerste partijtje.

Als je stapje na stapje de schaakregels en de loop van de stukken hebt geleerd, wordt het spel steeds boeiender en uitdagender en dan kan er gewerkt worden aan het doel van het spel, de Koning van je tegenstander schaakmat te zetten. Dat kan onder andere door trainingslessen en veel partijen spelen.

De cursus werd de laatste avond afgesloten met een lesje theorie en een partijtje schaak. Als afsluiting reikte Huub Rijsbergen mooie certificaten aan de deelnemers uit.

Om de kennismaking met de schaaksport verder uit te breiden, worden alle deelnemers uitgenodigd om vrijblijvend nog verschillende proeflessen mee te draaien met de overige jeugdleden van de club om te kijken of ze schaken écht leuk vinden.

Na die proeflessen kunnen ze aangeven of ze met schaken door willen gaan.

De les