Vinkeveen 16-02-2017

Familieschaak bij Denk en Zet

Jeugd familieschaakOp deze avond mochten de jeugdleden iedereen meenemen als ze maar een beetje konden schaken. Aanmelden vooraf was verplicht. Ze moesten het niveau van hun familie proberen in te schatten door te kiezen uit zes omschreven niveaus. Ook mochten ze een voorkeur invullen tegen wie ze wilden spelen.

Met deze gegevens werd door Kees een indeling gemaakt op niveau.

Bij binnenkomst kreeg ieder een tafelnummer toegewezen, dus je tegenstander was een verrassing. Na een welkomstwoord en wat informatie van Kees werden de 34 handen geschud en de eerste stukken werden gelijk in stelling gebracht. Ondanks één snelle winst door Herdersmat (zet 1. e4 e5 2. Lc4 Pc6 3. Dh5 Pf6 4. Dxf7 geeft schaakmat) werden er door de meeste deelnemers lange en spannende partijen gespeeld. Dat betekent dat de niveaus goed waren ingeschat.

Bij tijd over werd er van kleur gewisseld voor een revanche partij of er werd de variant weggeefschaak gespeeld. De loop van de stukken is hetzelfde als bij gewoon schaken.

De uitzonderingen op de regels: slaan is nu verplicht, de Koning kan ook geslagen worden, er bestaat geen schaak, schaakmat of rokeren, pionnen mogen ook tot Koning worden gepromoveerd. De eerste speler die al zijn stukken verliest, wint het spel.

Deze variant was verrassend voor de gastspelers die dit nog nooit gedaan hadden.

Door de ervaring van de jeugdleden wonnen zij dan ook de meeste partijen.
Het uur vloog weer om. De reacties waren positief en de familie kon de vorderingen van de jeugd zien en dat is altijd leuk om te horen.

Interne competitie jeugd

Er moet nog ruim 3 maanden gestreden worden voor de prijzen die in deze competitie te verdienen zijn. En voor een vereniging is het belangrijk om een prijzen sponsor aannemersbedrijf D. Kroese BV uit Vinkeveen te hebben om de sport voor de jeugd betaalbaar te houden.

De jeugd is in 3 groepen verdeeld.

Groep A het hoogste niveau nummer 1 Marijn Vree, Marije Koster, Jaco Thijs ten Cate, Lennart van der Veen en Guang van den Bosch

Groep B nummer 1 Marky van Diemen, Boet van Beest, Emil Balk, Manolis Tsamitros, Tieme Verlaan en Marijn de Groot

Groep C nummer 1 Nathan Verburg, Sven Haase, Peter Idema, Sam van der Jagt, Jelle de Boer en Lars van der Linden

Iedereen zal nog flink zijn best moeten doen om op de 64 velden van het schaakbord elke keer weer de beste zetten te bedenken om de nummer 1 in zijn groep te blijven of te worden.

Kees Kentrop