Vinkeveen

Denk & Zet Toppers blijven winnen

Cees Samsom in actieIn dorpshuis 'De Boei' kwamen 23 leden van schaakclub 'Denk & Zet' bij elkaar voor een gezellige avond schaken. Vanaf 19:30 uur schaakles van Cees Samsom & Henk Kroon. De ene keer wordt een opening behandeld of de eindspeltechniek en soms wordt een hele partij besproken. Gezien de opkomst kan het 1/2 uurtje nieuws en theorie als succes genoemd worden. Een opkomst van  23 leden  is ook bij andere clubs normaal, mr deze hebben wel gemiddeld 50 leden tegenover 27 schakers bij Denk & Zet.

Om acht uur deed de computer zijn werk en werd de indeling genoemd.
De drie toppers Cees Samsom, Henk Kroon en Stefan Rijsbergen mochten het opnemen tegen waardige tegenspelers. Cees Samsom, regerend kampioen en 1ste op de ranglijst van Denk & Zet, had met Gert Jan Smit weinig moeite. Henk Kroon wilde en moest dan ook winnen om aansluiting te houden. Hij zat met zwarte stukken tegenover Cees van Houten. Beiden goed gemutst speelden een leuke variant. Henk offerde een stuk en verlamde het witte spel op de koningsvleugel; uiteindelijk wist Henk zijn voordeel in winst om te zetten.

Denk & Zet talent Stefan Rijsbergen had Jan de Boer als tegenstander. Vanaf de 1ste zet maakte Stefan duidelijk dat hij de betere in dit gevecht was. Jan zag al verlies van 2 belangrijke pionnen. Omdat hij deze op het bord wilde houden offerde hij een stuk. Met een stuk achter moest Jan verdedigen en hopen op een goed afloop. Het werd inderdaad een goede afloop maar dan wel voor Stefan, die zijn plaats 3 op de ranglijst verstevigde. Verder wisten Bram Broere en Rene Appelman beiden met zwart te winnen, alle andere partijen eindigden in gelijkspel. Zo ook het spel tussen nestor Cees Verburg en de jeugdige Peter de Jonge. Wit stond vanwege zijn ruimtevoordeel beter. Verder waren er geen zwaktes, noch van wit, noch van zwart te bekennen. Misschien had Cees toch risico moeten nemen.

Een doorbraak in het centrum leek kansen te bieden maar was zeer moeilijk te berekenen. Gebrek aan tijd leidde er toe dat Cees remise aanbood, hetgeen uiteindelijk in 2e instantie door Peter aangenomen werd.

.
De stand van de top 8 op de ranglijst is als volgt:

1. Cees Samsom  1063 punten
2. Henk Kroon 1049