BEKERSTUNT SCHAAKVERENIGING DENK en ZET


Naast de reguliere competitie speelt Denk en Zet ook dit jaar weer mee in de districtsbeker competitie.

Zoals in de meeste sporten kun je in de bekercompetitie tegenstanders van heel verschillende sterkte tegen komen.

Denk en Zet trof dit jaar SSC 1922 uit Soest, dewelke een klasse hoger spelen dan de Vinkeveners.

Het team – 4 –tal- van Denk en Zet bestond uit ;bord 1 Henk Kroon, bord 2 Stefan Rijsbergen, bord 3 Gert Jan Smit en op bord 4 Cees van Houten.

Soest 1 verscheen niet in zijn sterkste opstelling maar op alle borden hadden zij wel een duidelijk hogere rating dan de Denk en Zetters, met als uitschieter hun bord 1 speler Kevin Rijpert die 2054 rating had tegen over Henk Kroon met 1710.

Het zou dus een moeilijke avond worden. Een voordeel had Denk en Zet echter al snel binnen; de tegenstander van Stefan Rijsbergen kwam niet opdagen, wat dus al direct een 1-0 voorsprong opleverde.

Deze voorsprong werd al snel teniet gedaan door het ongelukkige verlies van Gert Jan Smit.

Een dame vergeten was teveel.

Op bord 1 wilde de tegenstander van Kroon snel naar winst en het Goring gambiet ,wat de wit speler op bord plaatste leent zich daar zeker voor. Toen Kroon echter op de 4 e zet geen d7-d5 speelde maar d4-d3 dacht zijn tegenstander met een versnelde ontwikkeling al een flink voordeel te hebben, na de volgende zetten van Kroon leek wit steeds wat beter te staan maar , ook na computer analyse, na afloop, bleek dit toch veel optisch bedrog .De ogenschijnlijk logische 17e zet van wit bleek een regelrechte blunder. Kroon had in 2 zetten zelf een volle toren kunnen winnen maar hij had een positionele winst gezien en naar deze simpele oplossing geheel niet gekeken.

20 zetten later bleek de positie inderdaad ruim voldoende voor de winst. 2-1 voor Denk en Zet.

Enigszins ongelukkig ging de derde overwinning net niet door. Cees van Houten koos in gewonnen stelling de verkeerde voortzetting en toen was zijn tegenstander er als de kippen bij. Gevolg vervelend verlies en een 2-2 eindstand.

Beslissing moest nu komen door snelschaken, mocht dit ook gelijk eindigen dan zou Denk en Zet de volgende ronde behalen op basis van de regel , dat bij herhaald gelijke stand het onderste, vierde bord weggestreept zou worden en er dan opnieuw naar de stand gekeken zou worden. Dit zou dus een 2-1 voorsprong en daarmee winst voor de Denk en Zetters inhouden.

De spanning in de snelschaken was snel verdwenen, door een nette winst van Gert Jan Smit op het 3e bord en de reglementaire winst van Stefan Rijsbergen op bord 2 was de buit binnen. Het verlies van Kroon en van Houten op de borden 1 en 4 was niet meer relevant.

Een kleine verrassing had plaatsgevonden; de spelers van Denk en Zet maken zich op voor de volgende ronde, tegenstander is de Rode Loper uit Utrecht. Wederom een team wat hoger speelt dan Denk en Zet maar om een cliche uit de voetbalwereld te halen; in de beker is alles mogelijk.