Snelschaaktoernooi s.c.DENK en ZET “GENDERNEUTRAAL”.

Peter de Jonge overtuigend winnaar.

In het door calamiteiten uitgestelde “ Harmen Kroon”snelschaaktoernooi gebeurde weer van alles. Genderneutraal ? Ja zeker, want daar waar in het “gewone” schaken alleen de dames zonder aankondiging mogen worden geslagen -”me too” houdt zich niet met het schaken bezig, immers zeggen dat je een dame gaat schaken kan niet kwetsend zijn- is het bij snelschaken zo, dat zonder verdere aankondiging ook de heren, lees koning, van het bord mag worden geslagen!
Een en ander gebeurde dan ook zonder pardon en regelmatig, hooguit was er enig inwendig gescheld van de tegenstander die dit in de snelheid niet gezien had.

In 4 groepen van 6 ging men onder supervisie van wedstrijdleider Jeroen Vrolijk van start.

Poule A herbergde de titel houder, Henk Kroon, ongetwijfeld was hij weer een van de favorieten.  Echter zijn mede poule genoten hadden duidelijk geen enkele zin om Kroon er weer met de beker vandoor te laten gaan. 3 x remise en 2 x winst leverde hem 3 ˝ punt op. Peter de Jonge deed echter eindelijk waar hij al lang toe in staat wordt geacht, namelijk zenuwen bij elkaar houden en gewoon de punten binnen halen. 3 x winst , remise tegen Kroon en remise tegen Marijn Vree maakte hem tot poule winnaar.

In poule B streden Cees van Houten en Jeroen Vrolijk om de 1e plaats. Beiden behaalden 4 punten. Cees verloor van Jan de Boer maar bezorgde Jeroen zijn enige 0 waardoor op basis van onderling resultaat Cees de Poule won. De gedeelde 3e plaats werd ingenomen door Johan Voskamp en Jan de Boer, elk met 3 uit 5.
Jeugdspeler in deze poule was Marky van Diemen, zijn avontuurlijke spel werd helaas niet beloond met overwinningen, maar mocht deze speler er volgend jaar weer bij zijn en de progressie in zijn spel op deze voet doorgaan  mag er ook met hem in de toekomst rekening gehouden worden.

In poule C leek Stefan Rijsbergen er figuurlijk met kop en schouders boven uit te steken. Zijn brutale opening f4 of met zwart indien mogelijk f5 resulteerde in scherp aanvalsspel en 5 overwinningen..Wim de Groot bleef me 3 uit 5 nog wel in de buurt.  N.B. gaande het toernooi bleek er een fout gemaakt te zijn, n.l. Wim bleek niet van Peter verloren maar gewonnen te hebben, had hiermee dus net als Peter 4 punten en was op onderling resultaat zelfs groepswinnaar. Waar dit fout is gegaan blijft onduidelijk maar laten we het erop houden dat in de hectiek en snelheid van het gebeuren e.e.a kan gebeuren. Door de sportiviteit, schakers eigen, leverde dit geen problemen op.

Oudste tegen jongstePoule D herbergde alles wat schaken tot zo een mooie denksport maakt.  Het mooiste om te zien was misschien wel de confrontatie tussen het oudste, dhr la Pleine , en het jongste lid- Guang v.d. Bosch.  Dat schaken voor en door alle leeftijden is spatte hier werkelijk van het bord af. Uiteindelijk was het dhr. La Pleine die aan het langste eind trok, wat iemand de opmerking deed maken dat 80 jaar meer ervaring misschien toch wel iets uitmaakt. Ook deze jeugdspeler liet echter zien dat er flinke progressie in zijn spel zat, er werd zelfs gefluisterd dat als deze progressie op deze voet per jaar zo zou door gaan en Guang de leeftijd van dhr. La Pleine haalt hij dan zeker wereldkampioen zou zijn!

De spanning om de eerste plek was ook een component van belang in deze poule. Zou het clubkampioen Cees Samsom worden of gastspeler en een vroeger clubkampioen Dick van der Eijk? Cees, inmiddels wel gewend aan het spelen tegen spelers met een 300 punten hoger elo-rating, gaf meer dan goed partij maar moest toch het onderspit delven, wat Dick een 5 uit 5 score en daarmee de eerste plaats opleverde.

Nadat de kruitdampen, uiteindelijk is schaken een oorlogsspel, waren opgetrokken kon de finale poule en overige poule’s worden ingedeeld. De finale poule werd gevormd door de groepswinnaars aangevuld met de 2 beste nrs. 2. De kleine finale poule waren de volgende 6 besten en zo steeds een poule verder door naar “beneden”.

Peter de Jonge winnaar snelschaaktoernooiDe finale poule bestond uit Peter de Jonge, Cees van Houten, Stefan Rijsbergen, Dick van der Eijk, Jeroen Vrolijk en Cees Samsom..
Gestreden werd om de mooie wisselbokaal. Echter het werd nooit helemaal spannend want Peter de Jonge bleek deze avond onverslaanbaar, misschien nog enig geluk tegen Dick van der Eijk, maar wat is geluk bij snelschaken? Met 5 uit 5, en dus een volle 100% score mocht hij voor de tweede keer in zijn carriere de beker ophalen. Naar Peter’s zeggen was het 10 jr. geleden dat hij hem voor het eerst won.
Goede tweede werd onze gast Dick van der Eijk met 3 punten, het was Cees van Houten die hem het andere punt afhandig maakte..
Op de 3e plaats eindigde Jeroen Vrolijk, wat een prestatie op zich genoemd mag worden want al schakend leidde hij en passant ook het toernooi nog even in goede banen.

De winnaar van de kleine finale poule werd Freek Barwegen met 4 punten.

In de derde poule werd Gert Jan Smit wat laat wakker maar eenmaal wakker zijnde was er geen houden meer aan; 5 uit 5 leverde hem daar de eerste plaats op.

In de vierde poule werd dit huzaren stukje ge-evenaard door Evert Kronemeijer.

De prijsuitreiking was uiteraard weer een gezellig gebeuren en niemand ging met lege handen naar huis; het toernooi mocht weer als zeer geslaagd beschouwt worden.