Vinkeveen 29-03-2019

Stappen examens Denk en Zet jeugd

GroepsfotoWaarom stappen examens?

Schaken kun je tegenwoordig op allerlei manieren leren, maar bij een schaakclub word je persoonlijk begeleid. Met ons team beginnen we met ruim 20 minuten theorie zoals partijbespreking, spelletjes, oefenpartijen of er wordt gewerkt in de stappenmethode. Na de training speel je voor de interne competitie, waar je het geleerde in de praktijk kunt brengen. De theorie uit de stappenmethode gebruiken we als middel om kinderen beter te leren schaken. Er zijn 6 basis stappen, waar schaakdiagrammen in staan per onderwerp die opgelost moeten worden met de beste zet volgens de schaakregels. Alle onderwerpen zoals dubbele aanval, manieren van verdedigen, penning, rokeren, schaak en schaak opheffen, mat en vele andere onderwerpen komen aan de orde. Doordat je combinaties van stellingen moet zoeken en zien, leer je deze sneller te herkennen en op te lossen in je partij. Wanneer een werkschrift/stap uit is, mag je examen doen bij de KNSB om een certificaat te halen. Vooraf wordt er natuurlijk nog flink geoefend en er wordt een proefexamen gemaakt. Sommige onderwerpen in het proefexamen waren toch wat moeilijker dan ze dachten. En we hebben de zoekstrategie van deze onderwerpen nog eens behandeld. Dat heeft zeker bijgedragen tot dit mooie resultaat. We hebben onze voorzitter Henk Kroon bereidt gevonden om de examens af te nemen. De jeugd had een uur de tijd om het KNSB examen te maken. Daarna werden gelijk de certificaten uitgereikt door Henk en jeugdleider Kees in aanwezigheid van de begeleiders Jan en Huub met ouders en familie van de jeugdleden.

Alle 8 jeugdleden zijn geslaagd met deze mooie cijfers.

Stap 1 Sven 8.5, Nathan 10, Sam 6.5

Stap 2 Boet 10, Marky 10, Guang 10 en Marije 10

Stap 3 Jaco Thijs 8.5

Een certificaat halen is altijd leuk en een mooie uitdaging om weer een stapje verder te gaan.

De avond werd afgesloten met een groepsfoto.

Kees Kentrop