Help voor Partijen.

Met deze functie kun je zien welke schaakpartijen er door de leden ingevoerd zijn.

Je kunt de ingevoerde partijen direct online grafisch afspelen.
Als je ingelogd bent, dan kun je de partijen ook downloaden en bekijken met je favoriete schaakprogramma.
Je kunt ook partijen invoeren op de website van de schaakvereniging, zodat ze voor anderen beschikbaar worden.
Je kunt je eigen partijen verwijderen.
Je kunt van elke partij (dus ook die van andere leden) een nieuwe versie invoeren als je commentaar of verbeteringen hebt.

Voor deze functies (behalve afspelen) moet je ingelogd zijn.
Als je nog geen login ID hebt, neem dan even contact op met de webmaster.

Invoeren:

Deze functie is alleen beschikbaar (en zichtbaar) als je ingelogd bent.

Je geeft hier de volgende gegevens van je partij in:

1. Datum : neem de datum waarop de partij gespeeld is.
  2. Onderwerp: jouw beschrijving van de partij. Bijv. "Kroon-Kemp jan 2015" .Moet uniek zijn voor de eerste versie.
  3. Bestand: het bestand in PGN formaat.

Na het succesvol versturen zie je je partij op de website staan.

De gegevens die je hier opgeeft zijn alleen bedoeld om de partij te kunnen selecteren.
Gegevens zoals zetten, witspeler, zwartspeler, uitslag, e.d. worden via een schaakprogramma ingevoerd.

Tonen, aanpassen en verwijderen.

Deze functie laat hetzelfde zien als 'Partijen' in het hoofdscherm.
Je ziet hier alle partijen die door clubleden zijn ingevoerd.
Vanaf dit scherm kun je de partijen bekijken en (mits ingelogd) downloaden, uploaden, en verwijderen.

Downloaden

Als je hier op klikt wordt het bestand gedownload. Als je ervoor zorgt dat je browser voor .pgn bestanden automatisch je favoriete schaakprogramma kiest, dan kun je daarna de partijen op je PC bekijken en aanpassen.
Als je "ChessPad" als schaakbrowser gebruikt, dan zie je ook de eventuele commentaren. (ChessPad kun je hier veilig, gratis en legaal downloaden).

Afspelen

Als je hierop klikt wordt de partij online afgespeeld d.m.v ViewerDeLuxe.
Je moet hiervoor wel 'Java' geinstalleerd hebben.
Je ziet dan ook de eventuele commentaren en varianten.

Uploaden

Je kunt de veranderingen die je gemaakt hebt opsturen naar de website.
Alweer, veranderingen in de partij zul je met Fritz of ChessPad2 o.i.d moeten maken op je eigen PC. Als je handmatig veranderingen maakt, heb je grote kans op fouten!

Bij het uploaden geef je dezelfde gegevens op als bij invoeren. Het oorspronkelijke bestand op de website wordt NIET overschreven, je maakt alleen een nieuwe versie.

Als je niet zelf de eigenaar bent, wordt er een email gestuurd om de eigenaar te attenderen op de aanpassing.

Verwijderen

Dit kan alleen als je de eigenaar of de editor bent, of anders als je voldoende autorisatie hebt (beheerders en wedstrijdleiders dus).

Elk clublid kan nu dus commentaar geven op alle partijen. Dat gaat als volgt:
- partij downloaden
- aanpassingen maken met Fritz, ChessPad2 of WinBoard of een ander schaakprogramma (liever niet handmatig!)
- Uploaden.

Initieren en alles verwijderen:

Bedoeld voor de webmaster om de database te initialiseren en te schonen.

Opmerkingen:

Als je geen schaakprogramma hebt waarmee je gemakkelijk PGN bestanden maakt, dan kun je WinBoard legaal en gratis downloaden.
Een ander goed en gratis programma waarmee je hetzelfde doen kunt, ook in de nederlandse taal, is ChessPad2.

Als je ChessPad laat samenwerken met Crafty als engine (motor) heb je ook een programma waarmee je op grootmeester niveau kunt analyseren! Je kunt er ook nog een gratis openingsboek bij krijgen!
Kijk hier hoe je ChessPad2 koppelt aan Crafty. Als je hulp nodig hebt bij het installeren, geef dan maar een seintje.

Als er een nieuwe versie van een partij ge-uploaded wordt, is het nuttig de vorige versie te verwijderen als die overbodig is.
Dit i.v.m. de beperkte beschikbare ruimte.

Voor een handleiding voor het gebruik van Chesspad2 zie de beschrijving gemaakt voor de KNSB door Pascal Losekoot.

En paar aanvullingen:
  - Voer eerst de hoofdreeks van zetten in door stukken te verplaatsen met de muis, zonder commentaar en varianten. Maak je een fout dan kun je de zet  verwijderen door met de rechter muis op de zet in de lijst te klikken en 'verwijderen' te kiezen. (Ga je terug en doe je een andere zet dan wordt dit als een variant beschouwd). Zo kun je ook hele varianten verwijderen.
  - Voor het invoegen van commentaar klik je met de rechter muis op de zet in de lijst. Je kunt commentaar geven zowel vr als n een zet. Knippen en plakken is mogelijk. Commentaar aanpassen: klik op het commentaar.
  - Voor het invoegen van varianten klik je weer op de laatste zet vr de variant en voer je de variant in. De variant komt tussen accoladen. Je kunt ook varianten binnen varianten invoeren.

Als je wilt aanmelden als vrijwillige tester, graag!
Tester functies:
  - programmeerfouten (uiteraard)
  - support voor verschillende browsers (ik gebruik FireFox)
  - support voor verschillende soorten schaakprogramma's
  - veiligheid
  - duidelijkheid - ...